• OMX Baltic−0,81%299,94
  • OMX Riga−0,77%880,03
  • OMX Tallinn−0,35%2 056,17
  • OMX Vilnius0,12%1 193,99
  • S&P 500−0,03%5 980,87
  • DOW 30−0,1%42 171,66
  • Nasdaq 0,13%19 546,27
  • FTSE 100−0,58%8 791,8
  • Nikkei 225−0,11%38 445,57
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,87
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%89,88
  • OMX Baltic−0,81%299,94
  • OMX Riga−0,77%880,03
  • OMX Tallinn−0,35%2 056,17
  • OMX Vilnius0,12%1 193,99
  • S&P 500−0,03%5 980,87
  • DOW 30−0,1%42 171,66
  • Nasdaq 0,13%19 546,27
  • FTSE 100−0,58%8 791,8
  • Nikkei 225−0,11%38 445,57
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,87
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%89,88
  • 05.03.15, 14:15
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Farm metsa- ja koduloomadele

Farmi uksel võtavad meid vastu proua Rebane ning härrased Hunt ja Karu. Neil juba pidu käib. Jänest pole lauda kutsutud ja mägrad vahivad niisama.
Restoran Farm köidab pilku põneva interjööriga, oma koha on ruumis saanud nii farmiloomad kui ka muud farmieluga seotud rekvisiidid – viljavihud, pütid ja kaalud. Ka kokad tegutsevad külastajate silme all.
  • Restoran Farm köidab pilku põneva interjööriga, oma koha on ruumis saanud nii farmiloomad kui ka muud farmieluga seotud rekvisiidid – viljavihud, pütid ja kaalud. Ka kokad tegutsevad külastajate silme all.
  • Foto: Julia-Maria Linna
Maitseelamus
Farm
25 p (30 võimalikust)Toit: 8 p Teenindus: 8 p Interjöör: 9 p 
Aadress: Müürivahe 27b, TallinnTelefon: 517 3261Avatud: P–N 12–24, R–L 12–02Põhiroogade hinnad: 10–18 eurot
Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest
Loomatopised laua ümber pidutsema seada on kujundaja poolt julge tegu, mida hea maitse valvurid kindlasti heaks ei kiida. Aga uue farmimängu juhatavad nad kenasti sisse. Ilus ja romantiline on see farm, siin laulavad linnud ja õitsevad lilled, toolid on pehmed ja uhiuued lauad ainult mõõdukalt vanutatud. Sisekujundus võtab eeskuju pigem brittide country-life ajakirjadest kui Eestimaa talust, aga restoranile sobibki see paremini.
Sõrad taldrikul
Kui vorm ongi britilik, siis sisu ehk toit on ehedalt eestimaine. Mitte ainult kohalik, vaid suisa hüperkohalik: kui Konju farmi tehtud kitsejuustu pakuvad juba mitmed restoranid, siis Farm teeb Konju piimast ise kodujuustu. Lisaks on Farmil oma leib, eritellimusel tehtud õlu, oma sõir ja ka oma rabarberi- ja astel­pajulimonaad.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Uue suure kohalikule toorainele ja valmistusviisidele orienteeritud hotellirestorani Farm avamine kinnitab, et kohalik ja kodumaine pole enam nišikaup, vaid on jõudnud kulinaaria peateele, sedapuhku lausa turistiteede ristumispunkti.
Suurim elamus Farmis olid seajalad – ei mäleta, et oleksin neid mõnes Eesti restoranis kohanud. Prantsusmaal ja Itaalias küll, aga Eestis mitte. On ka aeg, lihalooma ninast sabani ärasöömise trend on hoogu kogunud juba aastaid. Meie restoranide menüüdesse ilmus kõigepealt pikalt põlu all olnud sea kõhuliha, siis tulid põsed, siin-seal on vilksatanud isegi üdikondid, nüüd siis sõrad. Järgmisena on oodata sabasid, siis oleks kõik kohal. Sellel talvel vist enam ei jõua, aga eks siis järgmisel…
Esimestele jalgadele oleks patt liiga kõrgeid nõudmisi esitada. Hautatud jalakesed olid pehmed, leem oli suurepäraselt maitsestatud, aga liha ja leeme juurde ei kuulunud ühtegi lisandit, ei köögiviljaliblet, ei kartuliraasu. Leib, tõsi küll, oli küll laual ja pealegi väga maitsev. Aga kaua seda liha-leiba ikka süüa jaksab, liimine liha vajaks enda kõrvale hädasti mingit krõmpsu või krõbedat kaaslast.
Kokad vaatamiseks väljas
Peale seajalgade tegi rõõmu ka angerjas. Veel kümmekond aastat tagasi oli marineeritud angerjas restoranimenüüdes peaaegu alati kohal, siis aga millegipärast kadus. Nüüd tundub, et on alanud angerja uus tulemine. Farmi menüüs on ta suitsutatult salatilisana ja ka supina, maitsvad olid mõlemad.
Kohalikud ja hüperkohalikud on ka Farmi magusroad. Astelpaju ja mustad sõstrad nagunii, aga Farmis on olemas ka rukkilinnasekreem, köömnemaitseline rõõsa koore tarretis ja rukkijäätis. Rukkilinnasekreem mustasõstraželeega oli üks viimase aja sümpaatsemaid magusroogasid: omapärane, ei liiga suur ega liiga magus.
Idüllilist farmimängu lõhub keset restorani asuv kõrgtehnoloogiline köök, kus neli noort kokka otsekui klaasist puuris oma tööd teevad. Käisin ringi ümber puuri, nina peaaegu vastu klaasi. Kokad ei lasknud ennast segada, pilgukontakti ei tekkinud ja midagi uut ma teada ei saanud. Oleks minu teha, paneksin saali mõned lauad juurde ja laseksin vaestel kokkadel kusagil varjulisemas kohas omaette toimetada.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 28 p 2 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele